Pon - pet: 08.00 – 16.00
Kompanija NRG i ProCredit Bank: Saradnja koja je proširila poslovne mogućnosti

NRG, kompanija sa sjedištem u Sarajevu, koja se bavi izgradnjom solarnih fotonaponskih sistema po principu ključa u ruke, osnovana je 2019. godine te pripada novoj i inovativnoj generaciji kompanija u BiH fokusiranih na razvoj i primjenu novih tehnologija u energetskom sektoru.

Svoju tržišnu prednost, NRG je stekla pionirskim radom na području solarnih sistema i tehnologija za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Ova relativno mlada kompanija, koja posluje na području Bosne i Hercegovine i regije, je do danas uspjela instalirati solarne elektrane u ukupnom kapacitetu snage od čak 5 MW, što je impresivan rezultat.

“Ovo je vrijeme gotovo neograničenih tržišnih mogućnosti kada govorimo o obnovljivim izvorima energije”, rekao je Alen Hodžić, generalni direktor kompanije NRG Sarajevo tokom nedavno održane edukacijske sesije Sunčana strana znanja. Pored usluga projektovanja, instalacije i analize na području zaštite okoliša, kompanija je aktivan sudionik u promociji energetske tranzicije Bosne i Hercegovine.

Saradnja sa ProCredit Bank: Partnerskim odnosom omogućen rast i napredak kompanije

O saradnji sa ProCredit Bankom, Hodžić kaže da je ona započela 2021. jer je upravo ProCredit, kao banka usmjerena ka ekološki prihvatljivim projektima, prepoznala njihova nastojanja i inovativan pristup ovom pitanju. Hodžić dalje kaže da su okosnica saradnje projekti obnovljivih izvora energije, konkretnije izgradnje solarnih elektrana.

“Izgradili su s nama prije svega jedan partnerski odnos”, potvrdio je on. A potvrda dolazi i sa činjenicom da je samo u protekloj, 2022. godini, ova saradnja bila vrijedna više od 5 miliona konvertibilnih maraka. Partnerski odnos sa bankom je NRG omogućio i proširenje ponude i, posljedično, otvorilo opciju prodaje električne energije na tržištu EU. Kombinacija ovoga je NRG u konačnici svrstala na vrijednu i važnu listu brzorastućih kompanija u BiH u 2022. godini.

“S otvaranjem tržišta električne energije, počelo je zlatno doba za ovu oblast. Ulaganje u solarne elektrane osigurava najbrži povrat investicije u odnosu na sve druge, slične aktivnosti”, poručio je Hodžić onima koji su zainteresirani za sličnu djelatnost.

Također je naglasio da se, ovisno o nekoliko faktora, investicija može isplatiti za 4 do 6 godina, dok je vijek trajanja elektrane 25-30 godina.

“Jednostavnom računicom možemo zaključiti da je ovaj tip ulaganja višestruko isplativ”, zaključuje Alen Hodžić.

Tržišni lider današnjice: Plasirano 57 miliona eura za unapređenje energetske efikasnosti

ProCredit Bank je jedna od vodećih banaka u Bosni i Hercegovini koja već duže vrijeme aktivno podržava svoje klijente u procesu tranzicije prema obnovljivim izvorima energije. Sa stalnim praćenjem tržišnih trendova, banka je svjesna neophodnosti uključivanja privrednih subjekata u procese vezane za Zelenu agendu, dekarbonizaciju i energetsku transformaciju.

U posljednjih nekoliko godina, ProCredit Bank je stekla ogromno iskustvo u ovom području, a zaključno sa 2022. godinom je klijentima u BiH plasirala 57 miliona eura kredita namijenjenih unapređenju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Veliki dio ovog iznosa je iskorišten za izgradnju fotonaponskih elektrana, što je rezultat značajnih promjena na tržištu energenata u protekloj godini, ali promjene uslova koje proizvođači moraju ispuniti u skladu sa EU propisima o zaštiti životne okoline.

Ulaganje u obnovljive izvore energije postaje sve isplativije, a potražnja za energijom iz obnovljivih izvora postaje sve veća. Kao dugogodišnji partner bosanskohercegovačke privrede, ProCredit Bank je iskoristila svoje iskustvo da pomogne klijentima koji su se odlučili, ili su tek u fazi razrade plana, na ovaj korak. Banka nudi sveobuhvatnu finansijsku i tehničku podršku, pomažući klijentima da odaberu projekt koji će njihovim potrebama najbolje odgovarati.

U ovom procesu, banka pažljivo prati energetske potrebe svojih klijenata i podržava ih u smanjenju troškova i povećanju energetske efikasnosti. Osim toga, ProCredit Bank je razvila i finansijske proizvode koji su prilagođeni stvarnim potrebama klijenata koji se odlučuju za ulaganje u obnovljive izvore energije.

Ukoliko razmišljate o investicijama u obnovljive izvore energije posjetite web stranicu ProCredit Bank.

(https:/klix.ba)

Share This Article
Izdvojeni projekti
en_USEnglish